Wensen uitgelicht : “Kiezen van je eten”

 

Voor mensen met een (communicatieve) beperking is kiezen wat ze willen eten lastig. De bewonersraden van Vanboeijen zijn afgelopen voorjaar in het thema: ‘Kiezen van je eten’ gedoken. Ze hebben daarbij een mooie methode ontdekt (www.ikkiesmijneten.nl) voor het kiezen van de avondmaaltijd, ze hebben deze methode getest en ze hebben andere bewoners het (dmv een inlooprestaurant met de methode als menukaart) laten ervaren. De stichting Vrienden heeft de themagroep ondersteund door het aanschaffen van 1 proefdoos.serveren

Dit onderzoek is binnen Vanboeijen door een aantal groepen opgemerkt, de methode wordt her en der al gebruikt en er zijn groepen die de methode hebben aangevraagd voor de Boeijende Wensenweek :

http://www.boeijende-wensen.nl/geef/argusvlinder-6-2/

http://www.boeijende-wensen.nl/geef/stadssingel-plus/

 

De methode vergroot hun zeggenschap en geeft hen meer regie als het gaat om dat wat ze graag willen eten.

Als Vrienden vinden we het mooi te mogen bijdragen aan een manier waarbij niet de begeleiding maar zo veel mogelijk de cliënten het menu kiezen.
De methode bevat herkenbare foto´s in een handige houder. De foto’s kun je hierdoor naast elkaar zetten wat helpt bij het zoeken van een gerecht, bij het kiezen tussen verschillende etenswaren en het zichtbaar maken van het zelf gekozen menu. De cliënten zien voor zich wat er die dag gegeten wordt. Bijvoorbeeld: vanavond eten wij gekookte aardappelen met sperziebonen en een gehaktbal. De cliënten kunnen zo ook producten (her)ontdekken dat hij of zij nooit eerder of heel vroeger hebben gezien of gegeten.