Rally zonder Poespas al 15 jaar een groot succes!

 

Alweer voor de 15de keer vond dit jaar de Rally zonder Poespas plaats. De jubileumeditie van het evenement was zoals gewoonlijk zonder “al te veel opsmuk”, rondrijden in al dat moois is al leuk genoeg.

 

Het begon allemaal bij een vraag die Osse vijftien jaar geleden kreeg. “Er werkten een paar cliënten bij mij in de zaak. Eén van hen vertelde dat ze graag eens mee wilden rijden in mijn oldtimer”, legt hij uit. “Ze waren alleen met z’n tienen. Ik heb toen wat vrienden gebeld die ook oldtimers hebben. Zo begon de Rally zonder Poespas. Al had ik toen nooit gedacht dat het zo groot zou worden.”

 

Op vrijdagavond 26 mei reed een lange lint van oldtimers en andere speciale auto’s alweer voor de vijftiende keer door Assen. In ruim 150 auto’s werden zo’n 180 cliënten en begeleiders van Vanboeijen door de stad gereden. Een echt uitje. “We haalden ze om 18:00 uur op. Sommigen stonden al een uur op ons te wachten. Hun blijdschap en dankbaarheid is zo mooi. Daar kan niks tegenop. Eén glimlach is veel meer waard dan duizend euro.” Cliënten mogen ieder jaar zelf kiezen in welke auto ze meerijden. En dat levert mooie situaties op. “Er zijn vrijwilligers die al jaren met dezelfde cliënten rijden. Dan ontstaat er een hechte band. Soms van al vijftien jaar oud.”

 

Dit jaar reed de colonne van auto’s van Vanboeijen door Woonpark Diepstroeten richting het TT Circuit. Daar aangekomen mochten deelnemers een paar rondjes over het circuit rijden. Vervolgens rijden de 150 auto’s naar de Kazerne, daar kregen ze eten aangeboden en was er muziek. Via de Asser binnenstad en Assen-Oost ging de stoet terug naar Vanboeijen. Ieder jaar een hele operatie, erkent Osse. “Het is een hele kunst om de colonne aaneengesloten te houden. Op de kruispunten hebben we verkeersregelaars staan en zo’n 35 motorrijders begeleiden de stoet. En ik rij zelf altijd voorop”, vertelt hij met een twinkeling in zijn ogen. “In het begin hebben we wel eens gehad dat de kop en de staart van de colonne elkaar troffen. Maar door de jaren heen zijn we echt een geoliede machine geworden. Zo doet mijn vrouw Irene bijvoorbeeld al jaren alle administratie”, spreekt hij zijn waardering uit.

 

Ieder jaar probeert Osse iets leuks voor de route te bedenken. Zo mocht de hele stoet een paar jaar geleden door de fabriekshal van Winel rijden. Dit jaar mocht de colonne het terrein van de Johan Willem Frisokazerne op. “De Dienst Vervoer & Ondersteuning ontvangt ons daar. De deelnemers mochten op het terrein bijzondere voertuigen bekijken”, vertelt hij trots. “Ik vind het heel mooi dat ze dit wilden doen. De vrijwilligers komen zelfs uit onder meer Den Haag, ’s-Hertogenbosch en Zwolle. Eigenlijk uit heel Nederland. We proberen daarom ieder jaar iets leuks te bedenken, want ook voor de rijders moet het een uitje zijn.”

 

Het was eens zo’n simpel idee. Met een stel vrienden met oldtimers cliënten rondrijden. Juist die simpelheid is misschien wel de verklaring voor het grote succes. “Het enige wat we doen is een rondje rijden met verstandelijke beperkten. Maar we doen ze er zo’n groot plezier mee. Het is mooi dat we anderen ook hebben kunnen enthousiasmeren voor zoiets moois.” Over één ding is Osse duidelijk; groter dan het nu is, mag de Rally zonder Poespas niet worden wil het overzichtelijk blijven!